Vem uppfann osthyveln

Vem uppfann osthyveln

Emma Lundqvist
Emma Lundqvist
7 november 2025·
3 min läsning

Vad var det första året en norsk möbelsnickare skapade ett verktyg som skulle förändra hur vi skär ost? Svaret är 1925. Om du någonsin har använt en osthyvel för att få perfekta, tunna skivor, då har du egentligen Thor Bjørklund att tacka för det. Han var irriterad. Mycket irriterad. En kniv kunde helt enkelt inte göra jobbet ordentligt, så han uppfann något bättre. Den enkla idéen blev snart en klassiker som fortfarande finns i miljontals kök runt om i världen särskilt här i Norden.

Thor Bjørklund Snickaren som löste ett problem

Thor Bjørklund föddes 1889 och växte upp i Norge. Han blev möbelsnickare och var en man som tyckte om att bygga sina egna verktyg. Knivarna han använde för att skära ost var alltid antingen för tjocka eller gjorde ojämna skivor. Det irriterade honom enormt (och då menar jag verkligen enormt). En dag tittade han på sina snickarvverktyg och fick en ide. En trähyvel fungerade perfekt för att skava trä i jämna skivor. Varför inte göra något liknande för ost? Han tog tag i problemet och löste de på ett genialt sätt. Bjørklund dog 1975, men hans uppfinnelse lever vidare än så länge.

Från Patent till Fabrik Vägen till Massproduktion

Den 25 februari 1925 registrerade Bjørklund sitt patent. Året efter började han planera något större egentligen. År 1927 öppnade han en fabrik i Lillehammer, en stad i Norge. Där började massproduktionen av osthyveln. Det var då inte bara ett hemgjort verktyg längre det blev en produkt som människor kunde köpa. Fabriken skickade hyvlar till Norge först, sedan spreds den långsamt till grannländerna.

Osthyveln Erövrar Norden

Under 1930- och 1940-talen blev osthyveln en naturlig del av det norska köket. Sverige följde tätt efter. I dag äter en genomsnittlig svensk över 20 kilo ost per år. Mycket av det skärs med osthyvel. I många andra länder är kniven standard, och ostar säljs ofta redan färdigskurna. Men här i Norden ville vi själva kontrollera skivorna. Tjocka eller tunna det kunde vi välja själva. Det är därför osthyveln fortfarande är så vanlig hos oss, men nästan okänd på andra håll.

Tips och Tricks för Perfekta Ostskivor

För att få bästa resultat bör bladet alltid vara vass. En trubbig hyvel skapar dåliga skivor. Håll den i en lätt vinkel för att reglera tjockleken ju mindre vinkel desto tunnare skiva. Rengör hyveln efter varje användning så att ost inte torkar på bladet. Ett smart trick? Osthyveln fungerar perfekt även för att skära tunna gurkskalor eller andra grönsaker. Många använder den för mycket mer än bara ost (jag själv använder min nästan dagligen). En vass osthyvel är verkligen en universell skärare i köket.

Vad är din personliga rekord för tunnaste ostskiva? Skicka gärna ditt svar till Royal Quiz vi samlar på alla rekord från läsare som tagit osthyveln på allvar!

Dela: