Vad är tofu gjort av

Vad är tofu gjort av

Emma Lundqvist
Emma Lundqvist
14 november 2025·
3 min läsning

Tofu är en växtbaserad mat som kommer från sojabönor. Du möter ordet överallt nu - på restauranger, i recept och i mataffärer. Men vad är tofu egentligen gjort av? Många tror att tillverkingen är komplicerad och hemlighetsfull. Sanningen är mycket enklare. Tofu är gjort av bara tre grundingredienser, och processen är inte svårare än att laga mat hemma. Låt oss reda ut mysteriet tillsammans.

Från sojabön till tallrik så tillverkas tofu

Tillverkingen av tofu liknar väldigt mycket osttillverkning. Det börjar med sojabönor. Du maler dem fint och blandar med vatten tills du får en mjölkliknande vätska - sojamjölk. Sedan tillsätter du ett mineralsalt, oftast kalciumsulfat eller nigari. Det är saltet som får sojamjölken att tjockna och bildas till en proteinrik massa.

När massan är klar pressar du ut vattnet ur den, precis som när ost tillverkas. Det som blir kvar är tofu - ett vitt block som är mjukt eller hårt beroende på hur mycket vatten du pressade ut.

Det roliga är att receptet bara innehåller tre saker: sojabönor, vatten och mineralsalt. Inget konstigt. Ingen hemligare ingrediens döljer sig längre ner på listan. (Jag menar, det är faktiskt ganska anticlimaktiskt när man tänker på det.)

Vad gör tofu så speciell - närring och flexibilitet i köket

Tofu är fylld med protein. Ett block innehåller nästan lika mycket protein som en kycklingbröst, men med mycket mindre fett. Den innehåller också järn, kalcium och magnesium - alla saker som din kropp behöver. Plus att tofu har ingen kolesterol alls.

Det bästa med tofu är dess neutrala smak. Det låter kanske tråkigt, men de är faktiskt en superkraft. Eftersom tofu inte smak något särskilt tar den lätt upp smaker från kryddor och marinader omkring sig. Du kan göra den thai-inspirerad, italiensk, asiatisk eller vad som helst du vill.

Tofu finns i olika typer. Mjuk tofu passar bäst i smoothies eller desserter. Fast tofu klarar av stekning och blir nästan knölig. Extra fast tofu håller sin form ännu bättre och är perfekt för grilling.

Ett praktiskt tips: pressa ut överflödigt vatten innan du lagar tofu. Det gör texturen mycket bättre. Marinera den gärna i sojasås vitlök och ingefära några timmar innan du tillagar den. Det gör all skillnad.

Varför tofu blir allt vanligare i Sverige

Tofu växer i popularitet här hemma. Det beror på att fler vill äta mindre kött och mer växtbaserad mat. Tofu är perfekt för det - det är billigt, nyttigt och kan användas i nästan vilket recept som helst. (Dessutom smutsar man inte ned lika mycket.)

Du kan steka den krispig i en panna. Du kan marinera den och grilla den. Du kan även göra den till soppa eller blanda den i wok tillsammans med grönsaker. Många restauranger experimenterar nu med tofu på sätt som ingen trodde var möjligt för bara några år sedan.

Nästa gång du är i affären, köp ett block tofu. Pressa det, marinera det i sojasås och vitlök och stekt det några minuter i olja. Du kommer bli överraskad över hur gott det blir. Vilket sätt tycker du att tofu passar bäst in i dina favoriträtter?

Dela: