Hjälp & kontakt

Rankning

På liknande sätt som schack- och tennisspelare rankas så rankas även royalquizmedlemmar. Som ny medlem startade du på 1600 rankningspoäng. Utifrån tävlingsresultat ökar eller minskar sedan denna summa.

Varför rankning?
Vad betyder rankningen?
Vad påverkar rankningen?
Beräkning av rankningsändring i Duell och Speed
Rankningsavdrag för inaktivitet
Rankningstaktik
Håll koll på din rankning
Buggar och problem i rankningssystemet
Har du frågor eller funderingar?

Varför rankning?

  • Du kan se din utveckling här på royalquiz.
  • Du kan jämföra dig med andra tävlande.
  • Du kan använda andra medlemmars rankning för att avgöra om du vill tävla mot dem eller ej (se nedan för taktiktips).

Innehållsförteckning

Vad betyder rankningen?

En person med hög rankning (större än 1700) har vunnit minst 100 fler matcher än vad personen förlorat. Även en person med låg rankning kan ha tävlat många hundra gånger, men har då inte lyckats vinna lika ofta.

Högt rankade medlemmar är tekniskt skickliga på våra olika typer av tävlingar och kan svaren på en hel del av frågorna. Banken med övningsfrågor är betydligt mindre än banken med betalfrågor vilket betyder att en övningsmedlem med hög rankning kan genom sitt tävlande ha sett alla frågor.

Innehållsförteckning

Vad påverkar rankningen?

  • Matcher i Duell och Speed kan öka eller minska din rankning.
  • Matcher med insats påverkar rankningen mer än vad gratismatcher gör -- vi vill premiera de som tar den extra lilla risk insatstävlingar innebär.
  • Om du ej är inloggad på 7 dagar minskas din rankning.
  • Turneringar påverkar inte rankningen då de pågår lång tid (upp till en månad) och rankningen bör spegla din "dagsform".
  • Medlemsquizzar påverkar ej rankningen då man kan tävla i dessa valfritt antal gånger.

Innehållsförteckning

Beräkning av rankningsändring i Duell och Speed

Vårt rankningssystem bygger på Elo-rating (artiklar om Elo-rating på wikipedia: Svenska, Engelska). Systemet bygger på att de tävlandes rankning jämförs utifrån vilken person som vann. Efter var tävlingsomgång flyttas rankningspoäng från förloraren till vinnaren i en mängd som beror på rankningsskillnaden innan tävlingsomgången.

Det är mer sannolikt att en högt rankad vinner över en lågt rankad. Därför fungerar Elo-rating enligt följande:

  Högt rankad Lågt rankad
Lågt rankad vinner Förlorar många rankningspoäng Vinner många rankningspoäng
Högt rankad vinner Vinner få rankningspoäng Förlorar få rankningspoäng

Även då två likvärdigt rankade medlemmar tävlar mot varandra, samt i matcher som slutar oavgjort, sker en omfördelning av rankningspoäng.

Exempel
En match utan insats med stor skillnad (200 rankningspoäng) mellan de tävlande.

  Högt rankad Lågt rankad
Lågt rankad vinner -6 rankningspoäng +6 rankningspoäng
Högt rankad vinner +2 rankningspoäng -2 rankningspoäng

Rankningsförändringen beräknas alltid per enstaka match. Om man tävlar i 2 returmatcher eller 2 enstaka matcher gör alltså ingen skillnad, rankningspoängen omfördelas för var match.

Rankningsförändringen sker efter beräkning av slutgiltig poäng för var omgång.

Antal poäng man vinner med har ej betydelse för rankningsökningen. Alltså spelar det ingen roll om man vinner med 2000 poäng eller 20 poäng. Inte heller antal rätt/fel i matchen. Rankningen beräknas istället helt svart/vitt baserat på den slutliga placeringen i matchen (plats ett till fem i Speed, vinnare och förlorare i Duell).

För att premiera och ytterligare öka spänningen för de medlemmar som tävlar med insats ger tävlingsomgångar med insats större utslag i rankningen. Rankningsförändringen för omgångar med insats är ungefär den dubbla jämfört med övningsomgångar.

Innehållsförteckning

Rankningsavdrag för inaktivitet

Rankningen ska vara en fingervisning om "dagsform". Om man inte är aktiv på royalquiz så bör prestationsförmågan minska. Vi gör därför ett avdrag av rankningspoäng för inaktiva medlemmar.

Avdragen sker automatiskt om man är inaktiv (ej loggar in) på en vecka. Om man har 1650 eller fler rankningspoäng så är avdraget 10 poäng per vecka. Om man har färre än 1650 rankningspoäng är avdraget 1 poäng per inaktiv vecka.

Exempel 1:
Inloggad 5 december.
12 december görs avdrag.
Loggar in igen 14 december.
Nästa avdrag görs tidigast 21 december.

Exempel 2:
Inloggad 5 december.
12 december görs avdrag.
19 december görs avdrag.
Loggar in igen 22 december.
Nästa avdrag görs tidigast 29 december.

Alla som loggar in mer än en gång i veckan slipper avdraget.

Innehållsförteckning

Rankningstaktik

Om du vill stiga i rankning finns det flera sätt du kan agera på. Vilken du väljer beror på hur stor risk du är beredd att ta.

Vill du öka din rankning snabbt, eller anser att du är bättre än vad din rankning visar så bör du tävla med insats mot personer med högre rankning än du själv har. Detta beror på att om du vinner mot en högre rankad så tilldelas du fler rankningspoäng än om du vinner mot en lägre rankad. Samtidigt är såklart sannolikheten att du ska vinna mindre om du tävlar mot en högre rankad. När du förlorar en match så förlorar du alltid rankningspoäng, om än inte så många. När du tävlar med insats så mångdubblas rankningsförändringen. Exempelvis kan en betalmatch mot en medlem som har 200 rankningspoäng fler än dig ge dig runt 25 rankningspoäng om du vinner.

Vill du ha sannolikheten på din sida så ska du tävla mot medlemmar som är lägre rankade än du är. Du kommer inte tilldelas så många rankningspoäng vid var vinst, men sannolikheten att du vinner är större. Samtidigt förlorar du många rankningspoäng om du inte vinner mot en lägre rankad motståndare. Vill du lägga till lite mer spänning, tävla med insats. Eventuell vinst ger då fler rankningspoäng till dig, samtidigt som din sannolikhet att vinna ej minskar.

Tänk på att logga in mer än en gång i veckan så du ej drabbas av det automatiska rankningsavdraget för inaktivitet.

Innehållsförteckning

Håll koll på din rankning

Rankningsspecifikationen på sidan Mitt konto > Resultat är ett ypperligt ställe att kolla vad som faktiskt har hänt med din rankning. För var match du genomfört finns info om vilken rankningsförändring som skedde. Titta på 'detaljer' för var match för exakta siffror.

Innehållsförteckning

Buggar och problem i rankningssystemet

Vi är medvetna om ett par problem med rankningen.

Vi vet att det finns personer som vill lura andra medlemmar genom att medvetet förlora rankningspoäng i övningsmatcher. Dessa fuskares resonemang är att om de har låg rankning så vågar andra personer med låg rankning tävla med insats mot dem. Detta beteende gör att rankningssystemet ej bör vara den enda faktorn när du väljer vilka du tävlar mot. Exempelvis kan du på var persons profilsida se hur många matcher personen genomfört (du hittar till profilsidan genom att söka efter personen alias i sökrutan i forumet). Om en person deltagit i flera hundra eller tusen matcher så är personens prestationsförmåga mycket stor, oavsett rankningspoäng.

Det finns en felaktighet i systemet som gör att rankning inte tilldelas i vissa matcher. Buggen uppträder enbart i en specifik situation och påverkar inte normalt genomförda matcher. Felaktigheten ligger i en central del av matchsystemet samt påverkas av ett flertal externa faktorer. Vi har därför ingen tidsram för när problemet kommer vara åtgärdat.

Innehållsförteckning

Har du frågor eller funderingar?

Diskutera gärna rankningssystemet i forumet, eller kontakta oss.